social

Hirdetés

Hulladékcsökkentés és digitalizáció: recept az új élelmiszerellátó rendszerekhez

Az Európai Unió és 42 ország képviselője a régió élelmezési és mezőgazdasági kihívásait elemzi az ENSZ regionális konferenciáján az oroszországi Voronyezsben.

A pár évvel ezelőtt még képtelennek vagy naivnak tűnő elgondolások az élelmiszerekkel és mezőgazdasággal kapcsolatban mára már szinte mindennaposság váltak.

  • Hogyan lehet a lehető legjobban kihasználni a digitális technológiákat?
  • Hogyan vethetnénk véget az élelmiszerveszteségnek és -pazarlásnak?
  • Hogyan biztosítható a mezőgazdaság és a természet harmóniája?
  • Mi lehet a biogazdálkodás szerepe?

Ezekre és még további kérdésekre keresik a választ a tegnap kezdődött háromnapos ENSZ konferencián.

Az ENSZ Élelmezésügyii és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kétévente tartja Európai és Közép-Ázsiai Regionális Konferenciáját, melynek minden alkalommal, más ország ad otthont – a mostani a 31. a sorban. Az esemény a FAO legmagasabb szintű döntéshozó szerve a régióra, ahol azt vitatják a résztvevők, hogy milyen kiemelt területekre kell fókuszálni Európa és Közép-Ázsia térségben az elkövetkezendő két évben.

„A mai ülés után azt mondanám, hogy a mostani Regionális Konferencia témaválasztása aktuálisabb nem is lehetne” –  mondta Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese és a Budapesten működő európai és közép-ázsiai regionális iroda vezetője. „Voronyezsben ezen a héten olyan égető ügyekkel foglalkozunk, mint például a nemek, a szegénység és a migráció közti összefüggések, az elhízás terjedése az alultápláltság mellett, és ezekhez hasonló témákkal.”

A ma reggeli miniszteri kerekasztal fókuszában a fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszerellátó rendszerek voltak a klímaváltozást tükrében.

Az „e-mezőgazdaságról” folyó diskurzus az információs és kommunikációs technológiák alkalmazását vizsgálta az élelmiszerellátó rendszer egészében – a termeléstől a kereskedelmi integráción át az értékesítésig. Elismerve ezen digitális technológiák fontosságát a mezőgazdaságban, a FAO arra figyelmeztet, hogy minden gazdának, köztük a kistermelőknek is, hozzáférhetővé kell tenni az újításokat.

Kiemelten foglalkoztak a minőség kérdésével, amit segíthet a biogazdálkodás és a földrajzi eredetjelölő rendszerek. Ezek kapcsán a résztvevők megvitatták az organikus termelés kilátásait a régióban, illetve azt is, hogy hogyan profitálhatnak az egyes országok élelmiszereikből, melyek kulturális örökségüket képezik.

„Nagy örömünkre szolgál a nagy létszámú részvétel, az lendületes beszélgetések és a házigazdák gondossága” – mondta Rakhmanin, hivatkozva az orosz Mezőgazdasági Minisztérium és a Voronyezs régió kormányának logisztikai és vendéglátói erőfeszítéseire. „Ez az első alkalom, hogy Oroszország ad otthont a FAO Regionális Konferenciájának, és úgy vélem, maradandó lesz.”

A konferencián az agráriumért felelős miniszterek és Európai és Közép-Ázsiai országainak magas szintű képviselői vesznek részt. A FAO regionális konferenciájának 31. ülése május 16-18. között került megrendezésre.


Kép forrása: pexels.com

Hirdetés

ökotúra

Élethelyzetek a hulladék aspektusából, avagy mit tehetünk annak érdekében, hogy mindennapjaink során kevesebb hulladékot termeljünk, illetve a rendelkezésre álló hulladékokat - legyen az konyhai- vagy akár kerti zöldhulladék - hogyan hasznosítsuk

 

tovabb

hulladéktipp

A települési szilárd hulladékok bemutatása, melyek az alábbiak: Papírhulladék; Italoskarton hulladék; Műanyaghulladék; Üveghulladék; Fémhulladék; Konyhai zöldhulladék; Kerti zöldhulladék; Gumihulladék; Elektronikai hulladék; Roncsautó, Gépjármű-hulladék; Textilhulladék; Használt olaj és zsíradék; Veszélyes hulladék

 

tovabb

Hirdetés